Thymom - onemocnění mnoha tváří - Pokorná, Kateřina; Kojecký, Vladimír (Vnitřní lékařství, 2021)
Thymom patří mezi poměrně raritní nádory, zaujímá však prvenství mezi primárními nádory mediastina u dospělých. Biologické vlastnosti thymomů jsou značně divergentní. Nádory bývají zpočátku asymptomatické, později se v důsledku lokálního šíření manifestují příznaky z infiltrace či útlaku okolních struktur, vzácněji metastazují. K thymomu často bývají přidružena různá autoimunitní či endokrinní onemocnění. V kazuistice je prezentována jedna z méně častých paraneoplazií – autoimunitní hemolytická anémie (AIHA). Všeobecná strategie léčby AIHA asociované s thymomem není dána. Stěžejní je včasné nasazení kortikoidů. Dosažení remise sekundární AIHA je důležité pro možnost další terapie thymomu – chirurgickou resekci či podání chemoterapie. Thymektomie má pozitivní vliv na průběh přidružených chorob a celkovou prognózu onemocnění.
Keywords: výsledek terapie; Anemia, Hemolytic, Autoimmune; chirurgie operační; lidé; autoimunitní hemolytická anemie; Treatment Outcome; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; thymom; Male; tepelné protilátky; syndrom opsoklonus-myoklonus; Thymoma; lidé středního věku; mužské pohlaví; Opsoclonus-Myoclonus Syndrome; Surgical Procedures, Operative; Middle Aged; Humans