Závažná onemocnění způsobená Haemophilus influenzae v České republice v období 2009-2020 - Lebedová, Věra; Šebestová, Helena; Musílek, Martin; Vlach, Jiří; Křížová, Pavla (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2021)
V programu surveillance bylo v roce 2020 hlášeno 20 závažných onemocnění způsobených Haemophilus influenzae. Do NRL pro hemofilové nákazy bylo odesláno k ověření 17 kmenů H. influenzae a tři izoláty DNA. Celková nemocnost činila 0,19/100000 obyvatel, nejvyšší byla ve věkové skupině 0–11 měsíců (0,90/100000 obyv.) a ve věkové skupině 65 let a více (0,51/100 000 obyv.). V souvislosti s invazivním H. influenzae onemocněním zemřeli čtyři pacienti, celková smrtnost činila 20 %. Nejčastější klinickou formou byla sepse (10 onemocnění) a meningitida (5 onemocnění). V roce 2020 bylo hlášeno jedno závažné onemocnění způsobené H. influenzae b (Hib), epiglotitidou onemocněl 5letý chlapec, který byl řádně očkovaný čtyřmi dávkami Hib vakcíny. V tomto případě se jednalo o skutečné selhání Hib vakcinace. Z klinického materiálu byl nejčastěji izolován neopouzdřený H. influenzae (HiNT), který způsobil 18 případů onemocnění (5 meningitid, 9 sepsí, 4 pneumonie). Opouzdřený H. influenzae f (Hif) byl původcem jedné sepse. Metodou multilokusové sekvenční typizace (MLST) byly určeny sekvenční typy u 17 izolátů H. influenzae (1 Hib, 1 Hif a15 neopouzdřených izolátů HiNT). Izolát Hib vykazoval sekvenční typ ST6 a izolát Hif sekvenční typ ST124. Dva z testovaných izolátů HiNT vykazovaly shodný sekvenční typ ST103 a dalších 13 izolátů HiNT různé sekvenční typy. U jednoho izolátu byl prokázán nový sekvenční typ ST2318. V letech 2009 - 2020 bylo celkem zaznamenáno 258 závažných onemocnění způsobených H. influenzae. Nejvyšší věkově specifická nemocnost byla opakovaně zjištěna u dětí do jednoho roku věku a starších osob (65 let a více). Závažné onemocnění způsobené H. influenzae bylo spojeno se smrtností v průměru 15,4 % (0-32 %). Ve sledovaném období byla nejčastěji hlášenou klinickou formou sepse (121 případů) a meningitida (69 případů). Nejčastějším původcem byl neopouzdřený HiNT, který vyvolal 152 onemocnění (59 %). Opouzdřený Hif byl původcem 24 závažných onemocnění (9 %) a opouzdřený Hie 14 závažných onemocnění (5 %). Opouzdřený kmen Hib způsobil ve sledovaném období pouze 12 závažných onemocnění (5 %). Identifikace 56 původců závažných onemocnění (22 %) probíhala jen na úroveň H. influenzae bez další typizace.