Update farmakoterapie chronického srdečního selhání - Málek, Ivan (Medicína po promoci, 2021)
Farmakoterapie patří ke stěžejním postupům léčby syndromu chronického srdečního selhání se sníženou systolickou funkcí (HFrEF) s potenciálem zlepšit průběh onemocnění i prognózu. Vedení léčby spočívá ve správné volbě léků a jejich dávek, vždy v souladu s aktuálním klinickým stavem nemocného. Je žádoucí úzká spolupráce praktických lékařů a kardiologů, v indikovaných případech přispívají specializované ambulance srdečního selhání i lůžková zařízení nemocnic. Článek podává informaci o farmakoterapii HFrEF. Je uveden přehled základních léků, léků používaných v definovaných podskupinách nemocných a konečně přehled nově zaváděných perspektivních léků.
Keywords: diuretika; lidé; Prognosis; srdeční myosiny; blokátory receptorů AT1 pro angiotensin II; Mineralocorticoid Receptor Antagonists; neprilysin; prognóza; Digoxin; Heart Failure; inhibitory fosfodiesterasy 5; digoxin; inhibitory ACE; srdeční selhání; Cardiac Myosins; Angiotensin II Type 1 Receptor Blockers; antagonisté mineralokortikoidních receptorů; Humans; glifloziny; Sodium-Glucose Transporter 2 Inhibitors; beta blokátory; Diuretics; ivabradin; Neprilysin; Adrenergic beta-Antagonists; Heart Failure, Systolic; Soluble Guanylyl Cyclase; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; Phosphodiesterase 5 Inhibitors; systolické srdeční selhání; Ivabradine; rozpustná guanylátcyklasa