Odhad vlivu konzumace alkoholu na úmrtnost na zhoubné novotvary v české populaci v roce 2018 - Lustigová, Michala; Altová, Anna; Kulhánová, Ivana (Psychiatrie (Praha, Print), 2021)
Řada epidemiologických studií potvrdila souvislost mezi konzumací alkoholu a vznikem řady typů rakovin. Česká populace se řadí mezi populace s vyšší intenzitou úmrtnosti na rakovinu v Evropě a zároveň patří mezi populace s vysokou mírou konzumace alkoholu. Cílem příspěvku bylo odhadnout karcinogenní dopad konzumace alkoholu na zdraví české populace. Z celkového počtu 27 699 zemřelých na zhoubné novotvary v roce 2018 bylo 1 038 úmrtí přiřaditelných konzumaci alkoholu (774 u mužů a 264 u žen), což představovalo 3,7 % úmrtí na zhoubné novotvary v daném roce (5,1 % u mužů a 2,1 % u žen).
Keywords: mortalita; Alcohol Drinking; Substance-Related Disorders; Alcohol-Related Disorders; nádory; lidé; pití alkoholu; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; průzkumy a dotazníky; Neoplasms; poruchy způsobené alkoholem; Humans; Mortality; alkoholismus; Surveys and Questionnaires; Alcoholism