Brachial flow-mediated vasodilatation in predicting the complexity of coronary artery disease - Sakulat, Wisnu; Pikir, Budi S; Mulia, Eka Prasetya Budi; Qurota A'yun, Maya (Cor et Vasa (Brno), 2021)
Cíl: Přestože již byla identifikována řada rizikových faktorů rozvoje aterosklerózy, lze stále obtížně předpovídat, jak tyto faktory interagují při stanovování endotelové funkce a rozvoje ischemické choroby srdeční (ICHS). Neinvazivní vyšetření endotelové funkce se často provádí metodou endotel-dependentní vazodilatace pažní tepny (flow-mediated vasodilatation, FMD). Spolehlivost metody FMD jako zástupného ukazatele závažnosti ICHS zatím nebyla jednoznačně potvrzena. Cílem této studie bylo zjistit korelaci mezi výsledky naměřenými metodou FMD a závažností ICHS s použitím skóre SYNTAX jako spolehlivějších a jednodušších diagnostických nástrojů. Metoda: Naše studie měla průřezové uspořádání s nenáhodným účelovým vzorkováním. Údaje od pacientů po koronarografickém vyšetření jsme shromažďovali v období od října do prosince 2015. Závažnost ICHS se vypočítávala pomocí skóre SYNTAX. Endotelová funkce se hodnotila metodou FMD pažní tepny s použitím dopplerovského ultrazvuku. Korelace mezi hodnotami FMD a skóre SYNTAX se zjišťovala pomocí Pearsononova korelačního testu. Výsledky: Do studie jsme zařadili 40 pacientů s ICHS přijatých na kliniku kardiologie nemocnice Dr. Soetomo General Hospital. Průměrný věk pacientů byl 55,38 ± 9,27 roku, 85 % (n = 34) z nich byli muži, 67 % (n = 27) mělo hypertenzi, 80 % (n = 32) framinghamské skóre vysokého rizika a u 27,5 % (n = 21) bylo podle klasifikace SCORE přítomno středně vysoké riziko. Před katetrizací byla stanovena diagnóza postakutního koronárního syndromu u 65 % (n = 27) pacientů s průměrnou hodnotou skóre SYNTAX 33,21 ± 10,86. Byla zjištěna těsná, negativní a statisticky významná korelace mezi hodnotou FMD a skóre SYNTAX (r = -0,787 a p < 0,0001). Čím je hodnota FMD nižší, tím je ICHS závažnější. Závěr: Při použití skóre SYNTAX vykazuje metoda FMD těsnou a negativní korelaci se závažností ICHS. Nižší hodnota FMD predikuje závažnější ICHS.
Keywords: stupeň závažnosti nemoci; Clinical Studies as Topic; Vasodilation; lidé; Severity of Illness Index; vazodilatace; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; Myocardial Ischemia; ischemická choroba srdeční; skóre SYNTAX; klinická studie jako téma; diagnostické techniky kardiovaskulární; Humans