Gender specific differences in functional capacity in asymptomatic patients with severe aortic stenosis - Banovic, Marko; Brkovic, Voin; Penicka, Martin; Vukcevic, Vladan; Asanin, Milika; Manojlovic, Andrea; Bojanic, Milica; Nedeljkovic, Ivana; Aleksandric, Srdjan; Jovanovic, Miodrag; Nikolic, Serge (Cor et Vasa (Brno), 2021)
Ženské pohlaví je spojováno se zvýšeným rizikem nežádoucích příhod po chirurgické náhradě aortální chlopně, avšak s lepším výsledným stavem po katetrizační implantaci aortální chlopně (TAVI). Méně se toho již ví o rozdílech mezi pohlavími ve funkční kapacitě s těžkou aortální stenózou (AS). Cílem naší studie bylo zjistit, zda existuje rozdíl mezi pohlavími ve funkční kapacitě u skupiny asymptomatických pacientů s těžkou AS. Metoda: Asymptomatičtí pacienti s těžkou AS byli zařazováni prospektivně a absolvovali kardiopulmonální zátěžové vyšetření (cardiopulmonary exercise testing, CPET) na bicyklovém ergometru (pacient v poloze na zádech, protokol RAMP, 15 W/min). Pacienti s prokázanou ischemií byli ze studie vyřazeni. Výsledky: Do studie bylo zařazeno celkem 139 pacientů, z toho 61 žen. Při vstupním vyšetření nebyly mezi pohlavími nalezeny žádné rozdíly ve věku (66,11 vs. 64,8 roku; p = ns), echokardiografickými parametry závažnosti AS (Vmax 4,53 vs. 4,53 m/s ani Pmean 52,27 vs. 53,42 mm Hg, vše p = ns), až na hodnoty AVA (0,75 ± 0,1 vs. 0,63 ± 0,17), EF LK (68,7 vs. 71,6 %), E/e' (12,6 vs. 14,3) a BNP (92,5 vs. 103 pg/ml), vše p = ns. Ženy měly vyšší hodnoty BMI (29,5 vs. 27,3; p = 0,018), nižší VO2max (13,10 vs. 17,6 ml/kg/m2; p = 0,001) a vyšší VE/VCO2 slope (33,69 vs. 28,87; p = 0,004). K určení vztahu mezi klinickými a echokardiografickými charakteristikami s VO2max byly provedeny univariační/multivariační lineární regresní analýzy. Proměnnými nezávisle spojenými s VO2max byly ženské pohlaví (beta = ‒0,365; p = 0,002), Vmax (beta = ‒0,341; p = 0,004), věk (beta = ‒0,239; p = 0,035) a BMI (beta = ‒0,246; p = 0,028) Závěr: Ženské pohlaví je nejsilnější nezávislý prediktor snížené funkční kapacity, a to i po adjustaci na ostatní proměnné včetně BMI a echokardiografických markerů závažnosti AS. Ke zjištění, zda výše uvedená fakta nějak ovlivňují výsledný stav pacienta po onemocnění, je třeba provést další studie.
Keywords: Clinical Studies as Topic; Humans; pohlaví; Aortic Valve Stenosis; lidé; Female; Sex; mužské pohlaví; funkční kapacita; Male; Exercise Test; aortální stenóza; ženské pohlaví; klinická studie jako téma; zátěžový test