Souvislosti spirituality a osobnostních vlastností u katolických věřících v ČR - Moravec, Pavel; Slezáčková, Alena (E-psychologie, 2021)
V naší studii jsme se zabývali otázkou, jak u katolíků žijících v České republice souvisí jejich osobnost a prožívání spirituality. Na vzorku 152 respondentů z řad katolické církve (kteří byli dále rozděleni podle míry ztotožnění se s církví) jsme zkoumali, jak spirituální dimenze Pražského dotazníku spirituality (PSQ) a Škály spirituální inteligence (SISRI-24) korelují s osobnostními dimenzemi Big Five a také, jak lze míru spirituality zjišťovanou těmito dotazníky predikovat z osobnostních vlastností. Dvě srovnávací skupiny tvořili duchovně založení respondenti nehlásící se k žádnému světovému náboženství (n = 50) a ateisté (n = 55). Celkem tvořilo výzkumný soubor 257 respondentů, z toho bylo 126 mužů a 128 žen, ve věku od 18 do 72 let. Průměrný věk byl 33,4 let (SD = 11,1). Výsledky ukázaly, že z osobnostních škál u katolíků nejtěsněji korelovala Otevřenost vůči zkušenosti s celkovou mírou spirituality měřenou Pražským dotazníkem spirituality (r(152) = 0,35; p < 0,01) i s celkovou mírou spirituální inteligence (r(152) = 0,32; p < 0,01). Otevřenost vůči zkušenosti byla také nejsilnějším prediktorem celkové míry spirituality měřenou PSQ i celkové míry spirituální inteligence. U duchovně založených respondentů nehlásících se k žádnému světovému náboženství byla korelace Otevřenosti vůči zkušenosti s celkovou mírou spirituality měřenou PSQ (r(50) = 0,55; p < 0,01) i s celkovou mírou spirituální inteligence (r(50) = 0,74; p < 0,01) vyšší než u katolíků a Otevřenost vůči zkušenosti predikovala spiritualitu v obou případech silněji než u katolíků. Naše práce tak doplňuje předchozí výzkumy spirituality v českém prostředí a přináší nové poznatky o katolických věřících.