Supraclavicular artery island flap for head and neck reconstruction - Şahin, Bayram; Ulusan, Murat; Başaran, Bora; Güneş, Selcuk; Oymak, Emre; Genç, Selahattin (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2021)
Úvod: Ablativní chirurgická resekce má zásadní význam pro dosažení lepších onkologických výsledků u pacientů s karcinomem hlavy a krku. Radikální chirurgická resekce však vytváří požadavek na komplexní rekonstrukci jednotlivých anatomických struktur. Mikrovaskulární volné laloky byly doporučeny jako zlatý léčebný standard pro rekonstrukci hlavy a krku po definitivní onkologické operaci. Supraklavikulární ostrůvkový lalok (SCAIF) je tenký a spolehlivý fasciokutánní stopkovaný lalok, která se snadno a rychle preparuje. Materiál a metody: Do této studie bylo zahrnuto celkem 19 pacientů, kteří podstoupili rekonstrukci hlavy a krku pomocí SCAIF. SCAIF byl použit k rekonstrukci onkologického defektu u 17 pacientů, u 1 pacienta k rekonstrukci kožního defektu dolní poloviny obličeje po radioterapii a u 1 pacienta k uzávěru otevřené rány (poranění výbuchem). Výsledky: U žádného pacienta nedošlo k závažné komplikaci při ani po operaci. SCAIF byl úspěšně použit u 18 z 19 pacientů pro rekonstrukční chirurgii hlavy a krku. Častečná nekróza kůže byla pozorována v rozsahu 1,5 cm od distálního okraje laloku a byla ošetřena konzervativně lokální péčí o ránu. Dehiscence rány v donorské oblasti laloku se neobjevila u žádného pacienta. Závěr: SCAIF představuje dobrou alternativu k volným lalokům, přičemž poskytuje téměř ekvivalentní funkční výsledky a vyžaduje méně operačního času a chirurgického úsilí.
Keywords: Head and Neck Neoplasms; chirurgické laloky; Surgical Flaps; retrospektivní studie; Humans; zákroky plastické chirurgie; lidé; Retrospective Studies; Plastic Surgery Procedures; nádory hlavy a krku