Prodloužené perorální podání metforminu - moderní léčba diabetu 2. typu - Vetchý, David; Vetchá, Martina; Kubová, Kateřina (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2021)
Metformin je lékem první volby pro léčbu pacientů s diabetem 2. typu. Nabízí celou řadu výhod, jako je účinné snižování hladiny glukózy bez nebezpečí hypoglykemie či zvýšení tělesné hmotnosti nebo příznivý vliv na látkovou přeměnu lipidů. Nicméně až čtvrtina pacientů léčená tabletami s okamžitým uvolňováním metforminu uvádí gastrointestinální nežádoucí účinky. Minimalizaci výskytu nežádoucích účinků nabízí perorální formulace s prodlouženým uvolňováním metforminu. Vlastnosti metforminu však nepřispívají k jeho zapracování do lékové formy s prodlouženým uvolňováním léčiva. Metformin je snadno rozpustný ve vodě, což obvykle vede k rychlému uvolnění léčiva z lékové formy. K této překážce se přidává vysoká dávka léčiva a relativně nízké a problematické vstřebávání léčiva. Příspěvek se zabývá technologiemi přípravy používaných lékových forem s prodlouženým uvolňováním metforminu včetně jejich klinických hodnocení.
Keywords: Diabetes Mellitus, Type 2; lidé; metformin; diabetes mellitus 2. typu; Metformin; Humans