Friction cost approach methodology in pharmacoeconomic analyses - Grega, Dominik; Kolář, Jozef (Česká a slovenská farmacie, 2021)
Využitie spoločenskej perspektívy vo farmako-ekonomických analýzach je široko diskutovanou témou. Jedným zo základných problémov využívania spoločenskej perspektívy je nejednotnosť výpočtu nepriamych nákladov. V analýzach sa najčastejšie využívajú dva prístupy na hodnotenie nepriamych nákladov: Human capital approach (HCA) a Friction cost approach (FCA). Zatiaľ čo HCA má pomerne jasnú a jednoduchú metodiku, FCA takúto zjednotenú široko uznávanú metodiku nemá. Vyhľadávali sme publikované články o používaní a rozdielnosti postupov HCA a FCA pomocou databázy Web of Science pomocou kľúčových slov. Analyzovali sme získané informácie z relevantných publikácii. Získali sme prehľad odporúčaní pre využívanie spoločenskej perspektívy vo svete. Zhrnuli a zdôraznili sme základné informácie o rozdielnosti medzi postupmi FCA a HCA. Identifikovali sme kľúčové premenné, ktoré by mali vystupovať v metóde FCA pri ohodnocovaní productivity cost, a navrhli sme postup ich získania. Odporúčame vytvorenie jednotnej metodiky, ktorá by mohla zvýšiť porovnávanie jednotlivých analýz z rôznych štátov a prispieť k prenositeľnosti dát.
Keywords: analýza nákladů a výnosů; Cost-Benefit Analysis; Economics, Pharmaceutical; náklady na léky; Drug Costs; ekonomika farmaceutická