Phenolic acids and antioxidant potential of Caragana frutex shoots - Stepanova, I. Svetlana; Boynik, V. Vitaliy (Česká a slovenská farmacie, 2021)
Složení fenolové kyseliny kvetoucích výhonků Caragana frutex bylo analyzováno metodou HPLC. Byl stanoven kvantitativní obsah sedm fenolických kyselin a jejich derivátů: kyselina galová, p-hydroxyfenyloctová, chlorogenová, kávová, р-kumarová, trans-ferulová, sinapová). Kyselina sinapová (513,0 μg/g) a kyselina chlorogenová (98,4 μg/g) převládají mezi deriváty kyseliny hydroxyskořicové. Antioxidační aktivita výhonků Caragana frutex stanovená ABTS metodou činila 9368,51 ± 30,07 μg/g, vyjádřeno jako ekvivalent Troloxu.
Keywords: Caragana; antioxidancia; metoda ABTS; Chromatography, High Pressure Liquid; Caragana frutex (ruský hrášek); vysokoúčinná kapalinová chromatografie; Antioxidants; fenolové kyseliny