Možnosti chirurgické léčby u farmakorezistentní Ménièrovy choroby - Brennerová, Silvie; Balatková, Zuzana; Černý, Rudolf; Koucký, Vladimír; Bandúrová, Veronika; Svobodová, Veronika; Bonaventurová, Markéta; Komarc, Martin; Plzák, Jan; Čada, Zdeněk (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2021)
Cíl: Ménièrova choroba je jednou z nejčastějších paroxyzmálních poruch periferního vestibulárního systému. Léčba je především farmakologická, rozdílná v období mezi atakami a v době akutních obtíží. Při selhání farmakologické léčby bývá využívána chemická labyrintektomie nebo chirurgická léčba. Cílem této studie bylo zjistit úspěšnost prováděné chirurgické léčby porovnáním objektivních a subjektivních metod. Soubor a metodika: V souboru pacientů operovaných pro farmakorezistentní Méni?rovu chorobu jsme hodnotili předoperační a pooperační výsledky testu video-Head Impulse a kalorizace s videookulografickým záznamem. K subjektivnímu hodnocení obtíží byl využit dotazník Dizziness Handicap Inventory. Výsledky: Pooperačně dochází ke statisticky významné kalorické hyporeflexii až areflexii operovaného ucha (p < 0,05), zatímco při vyšetření testem video-Head Impulse nebyl ani v jednom ze sledovaných parametrů pozorován signifikantní rozdíl před a po operaci (p > 0,05). Z dotazníků bylo zjištěno, že pacienti po operaci měli lepší kvalitu života z pohledu závrativých obtíží, signifikantní rozdíl jsme pozorovali ve všech hodnocených parametrech (p < 0,05). Závěr: Využitím chirurgické léčby u Ménièrovy choroby je možné ovlivnit vestibulární ataky s výrazným zlepšením kvality života pacientů. Dle výsledků studie se osvědčilo hodnotit pooperační stav kombinací kalorizace a dotazníkových metod.
Keywords: Meniere Disease; Otologic Surgical Procedures; klinická studie jako téma; Menierova nemoc; Vestibule, Labyrinth; chemická labyrintektomie; denervace; lidé; Clinical Studies as Topic; chirurgická labyrintektomie; Denervation; vestibulární aparát; Humans; otologické chirurgické výkony