Optické endoskopické metody v diagnostice nádorů hlavy a krku - Šatanková, Jana; Švejdová, Anna; Zeinerová, Lucie; Chrobok, Viktor (Praktický lékař, 2021)
Endoskopické optické zobrazovací metody byly vyvinuty s cílem časné detekce slizničních lézí suspektních z prekancerózních nebo maligních změn. V ORL oblasti je to především oblast dutiny ústní, orofaryngu, hypofaryngu a hrtanu. Zobrazovací metody se dělí do dvou základních skupin. Horizontální metody vizualizují povrch sliznice (autofluorescence, fotodynamická diagnostika, narrow band imaging, zvětšovací a kontaktní endoskopie) a vertikální metody zobrazují různé vrstvy sliznice (optická koherentní tomografie a konfokální endomikroskopie). V ORL oblasti je nejvíce používaná metoda narrow band imaging (NBI).
Keywords: fluorescence; Intravital Microscopy; nádory hlavy a krku; intravitální mikroskopie; lidé; úzkopásmové zobrazení; Fluorescence; Head and Neck Neoplasms; Narrow Band Imaging; optické zobrazování; Optical Imaging; Humans