Near-infrared spectrometry: the future of renal graft perfusion monitoring? - Malý, Štěpán; Křístek, Jakub; Janoušek, Libor; Froněk, Jiří; Novotný, Róbert (Cor et Vasa (Brno), 2021)
Cévní komplikace představují jednu z hlavních komplikací transplantace ledvin (renal transplantation, RTx). Cévní komplikace, k níž dojde v prvních několika hodinách nebo dnech po RTx, může závažným způsobem ohrozit funkci renálního štěpu (renal graft, RG), a dokonce vést k jeho ztrátě. Blízká infračervená spektrometrie (near-infrared spectrometry, NIRS), s jejíž pomocí se měří perfuze RG a saturace kyslíkem, představuje nově se prosazující a perspektivní diagnostickou metodu. Podle různých studií korelují výsledky parametrů NIRS v reálném čase s výsledky parametrů vyšetření RG dopplerovským ultrazvukem (DU). Vzhle- dem k dalšímu technickému pokroku v této oblasti by se NIRS mohla stát v budoucnu zlatým standardem pro monitorování RG a případně nahradit metodu DU. Metoda NIRS by rovněž mohla vyloučit nepřesnosti a diskrepance s výsledky DU, připisované na konto lékaře-operátora jako lidského faktoru, tedy zkušenosti personálu provádějícího vyšetření DU renálního štěpu.
Keywords: perfuzní zobrazování; Humans; Kidney Transplantation; Perfusion Imaging; transplantace ledvin; blízká infračervená spektroskopie; Spectroscopy, Near-Infrared; lidé