Rekonstrukce aortomitrální kontinuity u infekční endokarditidy dvou chlopní - Kolárik, Miroslav; Fila, Petr; Ondrášek, Jiří; Žáková, Daniela; Němec, Petr (Cor et Vasa (Brno), 2021)
Kazuistika prezentuje případ 53letého pacienta po mitrální plastice s několik měsíců trvajícími nespecifickými obtížemi charakteru zvýšené teploty, úbytku hmotnosti a bolestmi zad. Po ischemické cévní mozkové příhodě bylo provedeno echokardiografické vyšetření, které odhalilo vyprázdněný perianulární absces aortální chlopně. Při dalším sledování došlo k progresi nemoci s postižením aortomitrální kontinuity. Tato forma onemocnění patří mezi vzácné manifestace infekční endokarditidy. Pacient podstoupil chirurgický výkon na našem pracovišti za užití modifikované procedury Commando. Byl implantován aortální homograft se zachovaným předním cípem mitrální chlopně, což umožnilo kompletní resekci postižené tkáně a implantaci mitrální bioprotézy. Při postižení centrálního fibrózního tělesa jsou aortální homografty vhodnou formou náhrady aortální chlopně bez použití umělého materiálu.
Keywords: Endocarditis; lidé středního věku; endokarditida; lidé; mužské pohlaví; kardiochirurgické výkony; Male; alografty; Allografts; Cardiac Surgical Procedures; Middle Aged; Treatment Outcome; výsledek terapie; Humans