Posttraumatická interkostální plicní herniace - kazuistika - Turzová, Alexandra; Doležel, Radek; Malík, Jozef; Hach, Jan; Pohnán, Radek (Rozhledy v chirurgii, 2021)
Úvod: Plicní herniace patří mezi vzácné stavy, z nichž většina vzniká v důsledku úrazových mechanismů nebo následkem torakotomické operace. Kazuistika: Prezentujeme případ 48leté ženy zraněné při dopravní nehodě. Při vyšetření v traumacentru bylo zjištěno poranění hrudníku s herniací plicního parenchymu do hrudní stěny a zlomeniny dlouhých kostí dolních končetin. Poraněná podstoupila etapovou operační léčbu, kdy v první fázi byla provedena osteosyntéza zlomeniny levého femuru a pravé tibie, následovaná operací plicní herniace. Závěr: Není-li interkostální plicní hernie zřejmá klinicky, suverénní diagnostickou metodou je počítačová tomografie. Terapeutickým řešením je sutura defektu hrudní stěny nebo implantace záplaty.
Keywords: pooperační komplikace; plicní nemoci; Humans; počítačová rentgenová tomografie; Treatment Outcome; dopravní nehody; lidé; hrudní stěna; Rib Fractures; fraktury žeber; Postoperative Complications; výsledek terapie; Tomography, X-Ray Computed; Female; lidé středního věku; Thoracic Wall; Accidents, Traffic; hernie; Middle Aged; Hernia; ženské pohlaví; Lung Diseases