Centrální anticholinergní syndrom - zapomenutá diagnóza - Vágner, Jan; Votava, Jan; Spálený, Antonín (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2021)
Náš článek prezentuje kazuistiku pacientky s přetrvávající poruchou vědomí po vyvedení z celkové anestezie. 65letá pacientka s Crohnovou nemocí byla indikována k plánované laparoskopicky asistované ileocékální resekci. Operace proběhla bez komplikací v celkové anestezii. V bezprostředním poanestetickém období dominovala kvantitativní porucha vědomí charakteru výrazné somnolence až soporu. Stav vědomí se s postupujícím časem nelepšil, a proto byly pacientce s podezřením na protrahovaný účinek opioidů aplikovány naloxon a aminofylin. Jejich podání však nevedlo k úpravě stavu vědomí. Po vyloučení všech ostatních příčin poruchy vědomí jsme pomýšleli na centrální anticholinergní syndrom (CAS) a přistoupili k podání fyzostigminu. U pacientky došlo během minut k obnovení plné vigility, zrychlení psychomotorického tempa a zlepšení svalové síly. Další průběh hospitalizace probíhal bez pozoruhodností.
Keywords: diferenciální diagnóza; Female; Consciousness Disorders; aminofylin; výsledek terapie; ženské pohlaví; fysostigmin; Anesthesia, General; lidé; celková anestezie; Anticholinergic Syndrome; poruchy vědomí; Treatment Outcome; Naloxone; Diagnosis, Differential; Crohn Disease; Aged; anticholinergní syndrom; Physostigmine; Aminophylline; Crohnova nemoc; senioři; probouzení z anestezie; cholinesterasové inhibitory; naloxon; Cholinesterase Inhibitors; Anesthesia Recovery Period; Humans