Zmena špecifických parametrov rohovky a zrakovej ostrosti po crosslinking liečbe rohovky pre progredujúci keratokonus - Veselý, Pavol; Veselý, Ľudovít; Combová, Veronika; Žukovič, Matej (Česká a slovenská oftalmologie, 2021)
Cieľ: Vyhodnotiť účinok crosslinking (CXL) terapie na zmenu kvality zrakovej ostrosti, zmenu topografických vlastností rohovky – zakrivenie, pachymetrie a zmenu výšky astigmatizmu, chyby koma a parametru CLMIaa (Cone Location and Magnitude Index). Metodika: Do retrospektívnej analytickej štúdie bolo zahrnutých 29 očí 24 pacientov, u ktorých bola pozorovaná progresia ochorenia v posledných 12 mesiacoch. Sledovanými parametrami boli najstrmšie, najplochšie a priemerné okamžité zakrivenie prednej (AICS, AICF, AICM) a najstrmšie, najplochšie a priemerné okamžité zakrivenie zadnej plochy (PICS, PICF, PICM) rohovky, hrúbka rohovky v najtenšom mieste (PACHT) a v centre rohovky (PACHC), astigmatizmus rohovky (ASTIG), chyba vyššieho rádu kóma (COMA), index veľkosti a lokalizácie konusu (Cone Localisation and Magnitude Index- CLMIaa) a nekorigovaná zraková ostrosť (NZO) s najlepšou korigovanou zrakovou ostrosťou (NKZO). Dáta boli analyzované pred zákrokom a 12 mesiacov po zákroku. Parametre AIC, COMA, CLMIaa a ASTIG boli analyzované párovým t testom. Nakoľko parametre NZO, KZO, PIC a PACH nesplnili podmienky normálneho rozdelenia, na skúmanie zmeny týchto parametrov po CXL bol použitý Wilcoxonov test. Výsledky: Dvanásť mesiacov po zákroku sme zaznamenali zlepšenie NZO (p = 0,371) a NKZO (p = 0,825), zväčšenie PICS, PICF a PICM (p = 0,902; p = 0,87 a p = 0,555), pokles PACHC (p = 0,294) a zmenšenie CLMIaa (p = 0,113), ktoré nedosiahli štatistickú významnosť. Pokles PACHT (p = 0,027), zníženie COMA (p = 0,037) a pokles zakrivenia prednej plochy rohovky AICS, AICF a AICM boli štatisticky významné (p = 0,019; p = 0,010 a p = 0,005). Pokles hodnoty astigmatizmu nepreukázal štatistickú významnosť, keďže p = 0,297. Záver: CXL terapia rohovky sa preukázala ako účinná metóda zabezpečujúca stabilizáciu rohovky pri progredujúcom keratokónuse, a prinášajúca aj zníženie chyby vyššieho rádu kómy. Tým prispieva k možnému zlepšeniu NZO a NKZO.
Keywords: Corneal Topography; Collagen; Keratoconus; lidé; kolagen; riboflavin; Photosensitizing Agents; Cross-Linking Reagents; fotosenzibilizující látky; reagencia zkříženě vázaná; retrospektivní studie; rohovková topografie; stroma rohovky; zraková ostrost; Visual Acuity; Retrospective Studies; keratokonus; Riboflavin; Corneal Stroma; Humans