Matrix metalloproteinases MMP-2 and MMP-9 as markers for the prediction of preeclampsia in the first trimester - Timokhina, E; Zinin, V; Ignatko, I; Ibragimova, S; Belotserkovtseva, L; Strizhakov, A (Česká gynekologie, 2021)
Úvod: Preeklampsie je onemocnění, které ohrožuje na životě matku I plod. Na celém světě je každý rok diagnostikováno u 10 milionů žen, což odpovídá 3–8 % všech těhotenství. V současné době nemá preeklampsie prokázanou účinnou léčbu. To zdůrazňuje potřebu předpovědi této komplikace. Tato prospektivní studie se provádí za účelem stanovení, zda mají matrixové metaloproteinázy-2 a -9 prognostický význam jako časné markery preeklampsie. Materiály a metody: Hladiny matrixových metaloproteináz-2 a -9 byly hodnoceny u 72 pacientek. U 34 z nich se následně v průběhu těhotenství vyvinula preeklampsie (u 20 pacientek mírná forma, u 14 pacientek těžká forma). Tyto pacientky představovaly základní skupinu. Kontrolní skupinu tvořilo 38 pacientek. Výsledky: U těhotných žen, u nichž se následně vyvinula preeklampsie, byla hladina matrixové metaloproteinázy-2 v 11.–13. týdnu těhotenství 155 ± 73,4 ng/ml a byla významně vyšší než úroveň u těhotných žen bez hypertenzních poruch (75,0 ± 32,8 ng/ml). Prováděná studie prokazuje významně nižší koncentraci matrixové metaloproteinázy 9 u těhotných žen s preeklampsií v porovnání s kontrolní skupinou (749 ± 296 ng/ml vs. 1 667 ± 552 ng/ml; p < 0,001). Provedený výzkum ukazuje, že v prvním trimestru byla mezní hodnota matrixové metaloproteinázy-2 pro predikci rozvoje preeklampsie ≥ 102 ng/ml (senzitivita 88,24 % a specificita 82,76 %). V případě matrixové metaloproteinázy-9 předpovídala v prvním trimestru rozvoj preeklampsie hladina ≤ 980 ng/ml se senzitivitou 85,29 % a specificitou 84,48 %. Závěr: Studie stanovila mezní hodnoty matrixových metaloproteináz-2 a -9 v prvním trimestru pro předpověď rozvoje preeklampsie.
Keywords: matrixová metaloproteinasa 2; lidé; Prospective Studies; těhotenství; Pregnancy; preeklampsie; Pregnancy Trimester, First; Matrix Metalloproteinase 2; Matrix Metalloproteinase 9; Biomarkers; Humans; biologické markery; matrixová metaloproteinasa 9; Pre-Eclampsia; prospektivní studie; první trimestr těhotenství; ženské pohlaví; Female