Historie a současné trendy v léčbě idiopatického hyperaktivního měchýře - Habeš, Dominik; Leško, Daniel; Štěpán, Martin; Špaček, Jiří; Kestřánek, Jan (Česká gynekologie, 2021)
Souhrn: Cíl práce: Historie a současný pohled na léčbu hyperaktivního močového měchýře. Metodika: Článek byl vypracován s využitím databází Medline Pubmed a Scopus. Vyhledány byly články publikované do prosince 2020. Součástí článku je popis vnitřních postupů na našem pracovišti. Výsledky a Závěr: Hyperaktivní měchýř je onemocněním značně zhoršujícím kvalitu života našich pacientek. Základem léčby jsou nefarmakologické postupy, jako je cvičení pánevního dna. Efekt těchto postupů je však omezený. Znatelnou úlevu od obtíží přináší léčba farmakologická. Tu zahajujeme nasazením trospia. Při nedostatečném efektu pokračujeme propiverinem, solifenacinem, fesoterodinem, darifenacinem či mirabegronem. Až při selhání farmakologických postupů je indikována léčba elektrickou stimulací či aplikací botulotoxinu. Souhrnně lze říci, že při správně zvolené metodě nalezne úlevu od potíží každá pacientka.
Keywords: elektrostimulační terapie; Botulinum Toxins, Type A; botulotoxiny typu A; Cholinergic Antagonists; lidé; Female; cholinergní antagonisté; ženské pohlaví; hyperaktivní močový měchýř; Humans; Electric Stimulation Therapy; Urinary Bladder, Overactive