Rozvíjajúca sa kvadruparéza po delíriu - rutina alebo diagnostická výzva? - Gödöllová, Eva; Travkina, Iuliia; Surmajová, Katarína; Hučeková, Tatiana; Plevová, Monika; Petrík, Oto (Neurologie pro praxi, 2021)
Chronická otrava olovom predstavuje zriedkavú formu sekundárnej koproporfýrie. Samotné porfýrie patria do skupiny vzácnych metabolických ochorení, spôsobených vrodeným enzymatickým defektom alebo získanou poruchou syntézy hému. Olovo má inhibičný vplyv na enzýmy podieľajúce sa na syntéze hému. Všetky úvodné symptómy pri chronickej intoxikácii olovom sú nešpecifické a ľahko prehliadnuteľné. Ťažké chronické otravy môžu byť sprevádzané poškodením nervového systému. Naša kazuistika prezentuje prípad pacienta s atypickým klinickým vzorcom delíria pri nadužívaní alkoholu s neuropsychiatrickými a internými komplikáciami. Prácou chceme poukázať na dôležitosť anamnézy a komplexného vyšetrenia pacienta pri širokej škále príznakov, ktoré vyžadujú multiodborový prístup.
Keywords: polyneuropatie; Occupational Diseases; mužské pohlaví; Quadriplegia; porfyrie; hem; Polyneuropathies; mezioborová komunikace; Humans; dospělí; kvadruplegie; Interdisciplinary Communication; alkoholové delirium; lidé; Alcohol Withdrawal Delirium; Porphyrias; Lead Poisoning; Heme; Diagnosis, Differential; nemoci z povolání; diferenciální diagnóza; otrava olovem; Adult; Male