Kiloh-Nevinův syndrom - Halaj, Matej; Kalita, Ondřej; Hampl, Martin; Jablonský, Jakub; Hrabálek, Lumír; Vaverka, Miroslav; Vodvářka, Tomáš (Neurologie pro praxi, 2021)
Autoři prezentují kazuistiku vzácného syndromu útlaku nervus interosseus antebrachii anterior ("Kiloh-Nevinův syndrom"). Pacientku nejprve vyšetřili ve spádové neurologické ambulanci. Na základě minimální neuropatie nervus medianus v karpálním tunelu, verifikované na EMG a na základě klinického nálezu byla stanovena diagnóza syndromu karpálního tunelu. Konzilium na Neurochirurgické ambulanci autorského pracoviště konstatovalo nepřítomnost klinických symptomů korespondujících s uvedenou diagnózou, a to vč. EMG nálezu. Doporučené EMG došetření odhalilo neuropatii nervus interosseus antebrachii anterior (Kiloh-Nevinovův syndrom). Pacientka podstoupila, po pokusu o konzervativní terapii, operační výkon s příznivým efektem.
Keywords: úžinové syndromy; lidé; Nerve Compression Syndromes; elektromyografie; Treatment Outcome; Mononeuropathies; výsledek terapie; Electromyography; mononeuropatie; Humans; lidé středního věku; nervus medianus; Middle Aged; Median Nerve; ženské pohlaví; Female