Duševní zdraví a imunita - Navrátilová, Miroslava (Medicína pro praxi, 2021)
Vztah mezi psychikou a imunitním systémem člověka je znám z klinické praxe - krátkodobý stres je funkční, fyziologickou reakcí, která stimuluje imunitní systém. Stejně tak krátkodobý zánět je přirozenou reakcí na zranění či infekci. Naopak chronický stres zhoršuje reakci nervového, endokrinního a imunitního systému a může vést k imunodeficienci. Přehledná práce shrnuje klinické zkušenosti internisty se zaměřením na klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči u psychiatrických nemocných a vybrané dosavadní významné poznatky v oblasti duševního stavu a imunity.
Keywords: Neoplasms; esenciální mastné kyseliny; Nutritional Physiological Phenomena; nádory; imunitní systém; Inflammation; Gastrointestinal Microbiome; duševní zdraví; fyziologie výživy; lidé; zánět; Mental Health; střevní mikroflóra; Stress, Psychological; Immune System; Fatty Acids, Essential; psychický stres; Humans