České minerální vody a léčivé prameny z pohledu prevence a léčby nemocí močových cest - Kladenský, Jiří; Kladenská, Eva (Urologie pro praxi, 2021)
Léčivé i stolní minerální vody mají v prevenci i léčbě nemocí močových cest nezastupitelné místo. Pitím léčivých minerálních vod dochází ke zvýšení diurézy, což působí zvýšené vylučování celkového množství vylučovaných látek včetně močových krystalů, drobných kaménků, bakterií, epitelií, hlenu apod. Řada těchto vod vzhledem ke svému složení ovlivňuje pH moče, a to zvláště na stranu alkalickou, obsahem některých prvků působí litoprotektivně a řada z nich působí i protizánětlivě (diuretickým efektem a přítomností některých prvků a hydrogenuhličitanu). Je vhodné odlišit minerální vody pro léčebné využití (léčivé minerální vody), které mají prokázaný terapeutický efekt na lidský organismus, od minerálních vod prostých (stolních), které mají na lidský organismus prokazatelné fyziologické účinky a jsou prospěšné pro udržení zdraví a prevenci poruch funkcí organismu, nemají však vyloženě léčivé účinky. Léčivé minerální vody by se neměly pít ve větším množství bez přestávky, na rozdíl od stolních minerálních vod, které lze podávat k pití i dlouhodobě bez obav z nežádoucích účinků. V článku jsou uvedeny podrobněji nejdůležitější a nejznámější české léčivé minerální vody a prameny vhodné pro prevenci a léčbu nemocí močových cest.
Keywords: Mineral Waters; Česká republika; Urologic Diseases; minerální vody; Humans; Natural Springs; lidé; Czech Republic; Balneology; urologické nemoci; přírodní prameny; balneologie