Novinky v neurostimulačních metodách mozku - Ustohal, Libor (Psychiatrie pro praxi, 2021)
Neurostimulační metody mozku jsou oblastí psychiatrie, která se velmi rychle vyvíjí. Nejčastěji se dělí na invazivní a neinvazivní. V psychiatrii se zatím více uplatňuje druhá skupina. Náleží mezi ně transkraniální magnetická stimulace, transkraniální stimulace stejnosměrným proudem, ale také elektrokonvulzivní terapie. Zatímco elektrokonvulzivní terapie a transkraniální magnetická stimulace jsou využívány v klinické praxi, transkraniální stimulace stejnosměrným proudem je stále jen metodou experimentální. V článku jsou uvedeny a diskutovány vybrané novinky týkající se těchto metod publikované v odborné literatuře.
Keywords: elektrokonvulzívní terapie; Mental Disorders; Meta-Analysis as Topic; Transcranial Direct Current Stimulation; metaanalýza jako téma; Transcranial Magnetic Stimulation; lidé; přímá transkraniální stimulace mozku; Electroconvulsive Therapy; Humans; transkraniální magnetická stimulace; duševní poruchy