Faktitivní porucha: přehled a kazuistika - Hýža, Martin; Vantuch, Jan; Šilhán, Petr (Psychiatrie pro praxi, 2021)
Faktitivní porucha (FD) patří do spektra duševních poruch, kde v klinickém obraze dominují somatické příznaky. Chybí přesné údaje týkající se prevalence, ale vážné průběhy odčerpávají extrémní prostředky zdravotní péče a mohou v důsledku komplikací končit i letálně. Alarmující je výskyt subtypu FD u jiné osoby, nejčastěji dětí (dříve "by proxy"). Přitom diagnostika je z principu obtížná, chybí jasná vodítka pro jednotlivé medicínské obory i důsledná edukace o charakteru této poruchy. I po stanovení správné diagnózy bývá další vedení pacienta velmi obtížné, s procentuálně nízkou úspěšností. V předloženém textu upozorňujeme na tuto opomíjenou poruchu; příznaky a diferenciální diagnostiku demonstrujeme na kazuistice.
Keywords: Female; dospělí; Diagnosis, Differential; faktitivní poruchy; Humans; Factitious Disorders; ženské pohlaví; lidé; diferenciální diagnóza; Adult