Porucha s bludy a její léčba - Ocisková, Marie; Praško, Ján; Hodný, František; Vaněk, Jakub; Holubová, Michaela; Bundárová, Lucie; Boček, Jonáš; Zaťková, Marta; Šlepecký, Miloš (Psychiatrie pro praxi, 2021)
Porucha s bludy se zpravidla vyznačuje jediným bludným přesvědčením nebo systémem několika vzájemně propojených bludů. Bludná přesvědčení se mohou vytvořit na podkladu reálné, obvykle zraňující, ponižující či stresující události. Rozeznáváme několik podtypů: persekuční, žárlivecký, erotomanický, somatický, grandiózní, smíšený a nespecifický. Bludy mohou přetrvávat dlouhodobě, mnohdy mnoho let. Terapie pacientů s touto poruchou bývá obvykle náročná, protože se zpravidla nepovažují za nemocné a nemají sklony vyhledávat léčbu. Úspěch léčby výrazně závisí na kvalitě terapeutického vztahu. Jedním z terapeutických cílů je motivovat pacienta k užívání antipsychotik, která jsou léčbou volby. U bludů somatického podtypu může pomoci léčba antidepresivy. Kognitivně behaviorální terapie vyvinula strategie pro léčbu chronických bludů. Specifickou strategií pro změnu bludného přesvědčení je periferní dotazování.
Keywords: Antipsychotic Agents; kognitivně behaviorální terapie; lidé; Humans; antipsychotika; Cognitive Behavioral Therapy; Delusions; bludy; psychoterapie; Psychotherapy