Duševní zdraví a imunita - Navrátilová, Miroslava (Praktické lékárenství, 2021)
Vztah mezi psychikou a imunitním systémem člověka je znám z klinické praxe - krátkodobý stres je funkční, fyziologickou reakcí, která stimuluje imunitní systém. Stejně tak krátkodobý zánět je přirozenou reakcí na zranění či infekci. Naopak chronický stres zhoršuje reakci nervového, endokrinního a imunitního systému a může vést k imunodeficienci. Přehledná práce shrnuje klinické zkušenosti internisty se zaměřením na klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči u psychiatrických nemocných a vybrané dosavadní významné poznatky v oblasti duševního stavu a imunity.
Keywords: Psychophysiologic Disorders; Gastrointestinal Microbiome; psychický stres; Neoplasms; nádory; lidé; Immunity; imunita; Diet, Food, and Nutrition; střevní mikroflóra; psychosomatické poruchy; duševní zdraví; zdravá strava; deprese; strava, jídlo, výživa; Depression; Mental Health; Diet, Healthy; Stress, Psychological; Humans