Novinky ve farmakoterapii obezity - Hartinger, Jan (Praktické lékárenství, 2021)
Farmakoterapie obezity u mnoha pacientů vede k významnému a dlouhodobě udržitelnému poklesu tělesné hmotnosti a tím i zlepšení komorbidit a celkové prognózy. V současné době jsou v ČR dostupné pro terapii obezity celkem 4 léky: fentermin, orlistat, liraglutid a bupropion/naltrexon. Ve sdělení se podrobněji věnujeme především relativně recentně registrovaným léčivům (liraglutid a bupropion/naltrexon). Krátce zmiňujeme i léky recentně stažené z trhu (lorkaserin a rimonabant) a uvádíme nejslibnější molekuly v klinickém vývoji (tesofensin a bimagrumab). Při nastavování terapie na míru konkrétnímu pacientovi trpícímu obezitou bychom pro terapii přidružených onemocnění (diabetes, deprese) měli volit léky, které nezvyšují tělesnou hmotnost, a naopak léky, které používáme k terapii obezity, by měly být vybrány tak, aby nezhoršovaly další choroby, kterými pacienti trpí.
Keywords: Bupropion; Naltrexone; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Liraglutide; Obesity; Phentermine; Humans; naltrexon; bupropion; lidé; nežádoucí účinky léčiv; orlistat; liraglutid; obezita; fentermin; Orlistat; Drug Therapy, Combination; kombinovaná farmakoterapie