Současné možnosti léčby alergie u dětí - Pončáková, Iva (Pediatrie pro praxi, 2021)
Stále se zvyšující prevalence a incidence alergických onemocnění s sebou nese nutnost nových diagnostických a léčebných postupů. Alergiemi rozumíme reakce zprostředkované imunologickými mechanismy, nejčastěji prostřednictvím protilátek třídy IgE. Nejde pouze o projevy sezonní rýmy, ale i o závažné stavy, jako je anafylaktický šok a exacerbace bronchiálního astmatu. V poslední době dochází i ke zvyšování incidence různých kožních projevů přecitlivělosti. Za kauzální léčbu alergie považujeme alergenovou imunoterapii (AIT). Symptomatická léčba antihistaminiky (AH) představuje jednu z hlavních možností ovlivnění rozvoje a průběhu alergické reakce přímo na periferním histaminovém receptoru H1.
Keywords: bronchodilatancia; desenzibilizace imunologická; alergie; Child; lidé; Desensitization, Immunologic; Hypersensitivity; dítě; Bronchodilator Agents; bronchiální astma; antihistaminika; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Asthma; Histamine Antagonists; Humans