Leptospiróza jako vzácná příčina akutního poškození ledvin u 14leté dívky - Konopásek, Patrik; Vokálová, Ingeborg; Divišová, Ivana; Zieg, Jakub (Pediatrie pro praxi, 2021)
Akutní poškození ledvin je závažný stav, který zvyšuje mortalitu i morbiditu u dětí. I když je pacient včas a řádně zaléčen, do budoucna si nese vyšší riziko vzniku chronického onemocnění ledvin. V této kazuistice prezentujeme pacientku, u které se rozvinulo akutní poškození ledvin při febrilním infektu bez nálezu jasného fokusu infekce. Etiologie onemocnění byla následně objasněna po propuštění pacientky z nemocnice.
Keywords: mladiství; antibakteriální látky; Acute Kidney Injury; Fever; Diagnosis, Differential; horečka; lidé; Leptospirosis; Pyelonephritis; ženské pohlaví; Anti-Bacterial Agents; Female; leptospiróza; Humans; pyelonefritida; akutní poškození ledvin; Adolescent; diferenciální diagnóza