Barotrauma jako následek laické základní kardiopulmonální resuscitace - Nowaková, Markéta; Trávníček, Bořek; Pavlíček, Jan; Hladík, Michal (Pediatrie pro praxi, 2021)
Kardiopulmonální resuscitace je soubor neodkladných úkonů zaměřených na udržení volných dýchacích cest a obnovu dýchání a cirkulace u jedince se zástavou oběhu. I přes správné provedení může mít své vzácné komplikace, mezi které patří poranění parenchymatózních orgánů, fraktury žeber nebo barotrauma. Autoři představují kazuistiku pětiměsíčního dítěte s rozsáhlým barotraumatem po telefonicky asistované neodkladné resuscitaci rodinným příslušníkem.
Keywords: Infant; kardiopulmonální resuscitace; Pneumothorax; výsledek terapie; barotrauma; Cardiopulmonary Resuscitation; Out-of-Hospital Cardiac Arrest; lidé; Treatment Outcome; zástava srdce mimo nemocnici; First Aid; pneumoperikard; Male; kojenec; pneumotorax; mužské pohlaví; první pomoc; Barotrauma; Pneumopericardium; Humans