Kojenecké koliky a možnosti jejich terapeutického ovlivnění - El-Lababidi, Nabil (Pediatrie pro praxi, 2021)
Kojenecké koliky (KK) jsou častou, funkční gastrointestinální poruchou v novorozeneckém a kojeneckém věku. KK postihují až 40 % kojenců a obvykle spontánně ustoupí mezi 10.-12. týdnem života. Při vyšetření dítěte s KK je zapotřebí cíleně hledat červené praporky, které by mohly svědčit pro organickou příčinu obtíží. Terapie KK je založena zejména na edukaci a uklidnění rodičů. V některých případech může mít efekt redukce příjmu potenciálních alergenů. Dle dostupných dat se zdá, že probiotika s obsahem Lactobacillus reuteri DSM 17938 vedou u plně kojených dětí k redukci délky pláče o téměř 50 minut v porovnání s placebem. Slibným se zdá i efekt probiotik s obsahem Bifidobacterium breve B036 a B632 a některých synbiotických směsí. Jsou však nutné další studie k verifikaci účinnosti probiotik i synbiotik.
Keywords: Gastrointestinal Microbiome; novorozenec; Infant, Newborn; Colic; Signs and Symptoms, Digestive; Infant; Humans; kojenecké koliky; Synbiotics; kojenec; kolika; lidé; klinické zkoušky jako téma; synbiotika; probiotika; Clinical Trials as Topic; střevní mikroflóra; příznaky a symptomy ústrojí trávicího; Probiotics