Současné možnosti reiradiace nádorů hlavy a krku - Švajdová, Michaela; Dubinský, Pavol; Šlampa, Pavel; Kazda, Tomáš (Onkologie (Olomouc, Print), 2021)
Recidivující zhoubné nádory hlavy a krku jsou terapeutickou výzvou pro celý multidisciplinární tým specialistů, krční chirurgy, klinické a radiační onkology, nutriční specialisty i pro psychology. Terapeutické možnosti jsou v této klinické situaci častokrát významně omezeny a je nutné je vzájemně kombinovat k dosažení optimálních léčebných výsledků, čímž stoupá i riziko kumulativní toxicity spojené s terapií. Při pozorné selekci pacientů představují záchranná chirurgická léčba a reiradiace terapeutické intervence s kurativním potenciálem. Reiradiace je ale dlouhodobě spojena s vysokým rizikem závažné toxicity, která významně neklesá ani v éře technik moderní konformní radioterapie. Cílem tohoto přehledového edukačního článku je shrnutí základních poznatků o konkrétních technikách reiradiace zevním zářením, nebo brachyterapií a o doporučené dávce a frakcionaci. Článek přináší základní informaci o očekávaném riziku toxicity a její typickém profilu, který je charakteristický pro jednotlivé techniky ozařování.
Keywords: nádory hlavy a krku; Brachytherapy; lidé; reiradiace; Re-Irradiation; Head and Neck Neoplasms; radioterapie; Radiotherapy; brachyterapie; Humans