ALK řízený nemalobuněčný karcinom plic - prevence, profylaxe a léčba mozkových metastáz - Pešek, Miloš (Onkologie (Olomouc, Print), 2021)
Autor předkládá kazuistiky dvou nemocných, kteří jsou dlouhodobě léčeni pro pokročilé ALK řízené adenokarcinomy plic s využitím řady léčebných modalit včetně více linií chemoterapie. První pacient prodělal systémovou léčbu více linií a paliativní ozáření mozku, druhý prodělal původně operaci plic a ozáření mediastina, operaci mozkové metastázy, oba pacienti byli postupně léčeni krizotinibem, ceritinibem a aktuálně jsou více než 3 roky léčeni alektinibem. Oba absolvovali opakované ošetření drobných metastáz v mozku Leksellovým gama nožem. Oba nemocní žijí více 13 a 10 let od stanovení diagnózy.
Keywords: krizotinib; Anaplastic Lymphoma Kinase; anaplastická lymfomová kináza; Protein Kinase Inhibitors; alectinib; ceritinib; radioterapie; metastázy nádorů; lidé středního věku; přežívající onkologičtí pacienti; Radiotherapy; Progression-Free Survival; nádory mozku; lidé; Cancer Survivors; Brain Neoplasms; Middle Aged; nemalobuněčný karcinom plic; Male; inhibitory proteinkinas; doba přežití bez progrese choroby; Humans; mužské pohlaví; Drug Therapy, Combination; kombinovaná farmakoterapie; Neoplasm Metastasis; Crizotinib; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung