Sekvenování nové generace a molekulární onkologický multidisciplinární tým z pohledu onkologa - Křížová, Ľudmila; Petruželka, Luboš (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2021)
V posledním desetiletí došlo k dramatickému rozvoji molekulárně genetických metod. Zejména sekvenování nové generace – NGS se stalo finančně i technicky běžně dostupným vyšetřením, takže se začíná dostávat do klinické praxe mnoha specializací, onkologii nevyjímaje. Aplikace těchto metod a jejich správné používání je cestou k personalizované onkologii, tedy terapii pacienta na základě výskytu konkrétních genetických aberaci, kterou jsou prokázány v jeho nádorovém onemocnění, a to nezávisle na histopatologickém typu nádoru. Tento princip je v onkologii zcela nový a přináší řadu otázek a problémů. Samotná interpretace výsledků molekulárně genetických vyšetření je velmi náročná, a proto vznikají nové multidisciplinární týmy tzv. molekulární tumor boardy. Aktuálně probíhá celosvětová standardizace těchto boardů. Také doporučení ohledně indikace NGS vyšetření u onkologických pacientů se postupně nastavují, a to na celoevropské úrovni v podobě ESMO doporučení, tak na úrovni národní. Personalizovaná onkologie je budoucností tohoto oboru, která povede k nejlepší léčebné odpověď a minimalizaci nežádoucích účinků.
Keywords: Humans; genetické techniky; Genetic Techniques; vysoce účinné nukleotidové sekvenování; Neoplasms; High-Throughput Nucleotide Sequencing; nádory; diagnostické techniky molekulární; Molecular Diagnostic Techniques; individualizovaná medicína; Precision Medicine; lidé