Atopická dermatitida a bronchiální astma, možnosti ovlivnění biologickou léčbou – kazuistika - Račanský, Mojmír; Hutyrová, Beáta; Karlová, Iva (Alergie (Praha, Print), 2021)
Prevalence alergických onemocnění celosvětově narůstá. Spolu s tím také narůstá počet pacientů, jejichž stav vyžaduje komplexní přístup, založený na nejnovějších poznatcích medicíny. V uvedené kazuistice autoři představují pacientku s těžkou atopickou dermatitidou, alergickou rhinokonjunktivitidou a eozinofilním astmatem, v jejíž léčbě byly využity všechny aktuálně dostupné terapeutické možnosti. Až cílená biologická léčba s účinkem ověřeným robustními daty přinesla výrazné zlepšení stavu pacientky a umožnila jí návrat do běžného života.
Keywords: Female; Asthma; DUPIXENT (dupilumab); Antibodies, Monoclonal, Humanized; bronchiální astma; interleukin-4; Humans; dospělí; Dermatitis, Atopic; atopická dermatitida; humanizované monoklonální protilátky; lidé; biologická terapie; Interleukin-3; Biological Therapy; Interleukin-4; Comorbidity; Treatment Outcome; ženské pohlaví; interleukin-3; komorbidita; Adult; výsledek terapie