Symptomy dolních cest močových u pacientů s roztroušenou sklerózou - Skugarevská, Barbora; Krhut, Jan (Remedia, 2021)
Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé demyelinizační onemocnění centrálního nervového systému postihující bílou hmotu mozku a míchy. Jedná se o nejčastější příčinu netraumatické invalidity mladých pacientů, což má výrazný dopad jak na jedince, tak i na celou společnost. Symptomy dolních cest močových jsou jednou z nejčastějších komorbidit vyskytujících se u pacientů s roztroušenou sklerózou. Kromě dalších řadíme mezi tyto symptomy urgenci a urgentní inkontinenci. Právě tyto symptomy vedou k nejvýznamnějšímu zhoršení celkové kvality života u pacientů s roztroušenou sklerózou. Hlavním terapeutickým cílem je u těchto nemocných zlepšení kvality života.
Keywords: Cholinergic Antagonists; transkutánní elektrická neurostimulace; Transcutaneous Electric Nerve Stimulation; cholinergní antagonisté; hyperaktivní močový měchýř; Urination Disorders; botulotoxiny typu A; Botulinum Toxins, Type A; Humans; roztroušená skleróza; lidé; Lower Urinary Tract Symptoms; Multiple Sclerosis; symptomy dolních močových cest; Urinary Bladder, Overactive; poruchy močení