Význam sarkopenie a myosteatózy u kandidátů transplantace jater na peritransplantační průběh a přežívání pacientů a štěpů - Míková, Irena; Kyselová, Dana; Kautznerová, Dana; Tupý, Marek; Kysela, Marek; Lánská, Věra; Špičák, Julius; Froněk, Jiří; Trunečka, Pavel (Gastroenterologie a hepatologie, 2021)
Úvod: Sarkopenie (těžká svalová deplece) a myosteatóza (patologická akumulace tuku ve svalech) jsou časté svalové abnormality u pacientů s cirhózou spojené s nepříznivou prognózou. Cílem naší práce bylo posoudit význam sarkopenie a myosteatózy u kandidátů transplantace jater (LT) v našem centru na peritransplantační průběh a na přežívání pacientů a štěpů. Metodika: Tato prospektivní studie zahrnula dospělé kandidáty LT, u kterých bylo provedeno klinické a laboratorní vyšetření. Na CT byl na úrovni L3 zhodnocen index kosterního svalstva (SMI) a změřena radiodenzita musculus psoas major (PM-RA). Výsledky: Ze 103 pacientů byla předtransplantační sarkopenie nalezena u 49 (47,6 %) a myosteatóza u 53 (51,5 %) pacientů. Pacienti se sarkopenií měli nižší BMI, obvod pasu, výskyt hypertenze a metabolického syndromu a nižší hladiny triglyceridů a C-peptidu než pacienti bez sarkopenie. Pacienti s myosteatózou měli vyšší Child-Pugh skóre a nižší HDL cholesterol než pacienti bez myosteatózy. Předtransplantační SMI negativně koreloval s počtem erymas podaných během LT a výskytem biliárních komplikací. Pacienti s myosteatózou měli vyšší spotřebu erymas během i po LT a vyšší počet operačních revizí. Výskyt sarkopenie neměl významný vliv na přežívání pacientů a štěpů. Pacienti s myosteatózou měli horší dlouhodobé přežívání než pacienti bez myosteatózy, přežívání štěpů se nelišilo. Závěr: Sarkopenie a myosteatóza jsou časté svalové abnormality u kandidátů LT, které mají negativní vliv na peritransplantační průběh. Myosteatóza byla v našem souboru spojena s horším dlouhodobým přežíváním pacientů po LT.
Keywords: pooperační komplikace; Liver Transplantation; lidé; Prospective Studies; transplantace jater; analýza přežití; Sarcopenia; Humans; Postoperative Complications; myosteatóza; prospektivní studie; Survival Analysis; sarkopenie