Thrombolysis as a treatment for transplant renal artery thrombosis - a report of three unsuccessful cases and an overview of reported cases - Křístek, Jakub; Tavlaridis, Michalis; Novotný, Róbert; Janoušek, Radim; Janoušek, Libor; Malušková, Jana; Peregrin, Jan H; Chlupáč, Jaroslav; Kachlík, David; Froněk, Jiří (Rozhledy v chirurgii, 2021)
Úvod: Trombolýza je zvažovanou metodou pro léčbu trombózy tepny štěpu ledviny, pokud je splněna podmínka krátké doby ischemie. Data o maximální délce ischemie, kdy má ještě smysl provést trombolýzu, jsou sporá. Metody: Provedli jsme retrospektivní analýzu naší zkušenosti zahrnující tři pokusy o provedení trombolýzy v rámci léčby trombózy tepny štěpu ledviny. Prostudovali jsme literaturu na toto téma v databázi PubMed a nalezená data jsme porovnali s našimi výsledky. Výsledky: V kazuistice číslo 1 byla trombolýza zahájena 12 hodin po vzniku trombózy a musela být ukončena už po pěti hodinách kvůli vzniklému hematomu. Prokrvení štěpu bylo obnoveno, ale štěp neobnovil zpět svoji funkci, pravděpodobně kvůli dlouhému trvání ischemie. V kazuistice číslo 2 byl pokus o trombolýzu neúspěšný kvůli technickému neúspěchu zavést vodič do okludované tepny štěpu. Trombóza byla pravděpodobně způsobena chronickou rejekcí. V kazuistice číslo 3 vedla trombolýza k obnovení perfuze štěpu, ale nevedla k obnovení funkce štěpu, pravděpodobně kvůli příliš dlouhému trvání ischemie (2 až 3 dny). Prolongované trvání ischemie v kazuistice číslo 3 bylo, alespoň částečně, způsobeno opomenutím provést ultrazvuk štěpu při prvním ošetření pacienta. Závěr: Můžeme potvrdit, že trombolýza v rámci terapie trombózy tepny štěpu ledviny se zdá vhodná pouze za podmínky krátkého trvání trombózy. V případě náhlého zhoršení funkce štěpu musí být vždy vyloučena porucha prokrvení štěpu pomocí ultrazvuku.
Keywords: Tissue Plasminogen Activator; Thrombolytic Therapy; výsledek terapie; trombolytická terapie; trombóza; lidé; Treatment Outcome; Aged, 80 and over; transplantace ledvin; arteria renalis; Kidney Transplantation; Male; Thrombosis; lidé středního věku; senioři nad 80 let; tkáňový aktivátor plazminogenu; mužské pohlaví; Middle Aged; Renal Artery; Humans