Onkologicky nemocný senior - Fernandová, Emmanuela; Matějovská Kubešová, Hana (Geriatrie a gerontologie, 2020)
S prodlužující se střední délkou života, zdokonalováním diagnostiky nádorů a protinádorové léčby se do onkologické péče dostávají i senioři léčení pro více chronických chorob a ohrožení geriatrickými syndromy jako jsou instabilita a pády, delirantní stavy či rozvoj komplikací spojených s imobilizací nemocného. Přehledový článek se zabývá charakteristickými rysy onkologického onemocnění u nemocných seniorského věku z pohledu kumulace procesů běžné involuce a jejich kombinace s patofyziologickými mechanismy navozenými přítomností nádoru a jeho léčbou. Pozornost je věnována důsledkům nechutenství, anemizace, dehydratace, tromboembolickým a septickým komplikacím.
Keywords: nádory; Aged; lidé; geriatrické syndromy; Neoplasms; senioři; Humans