Osobnosti a ich prínos pre rozvoj radiačnej onkológie - Ondruš, Dalibor; Chorváth, Martin; Piňáková, Zuzana (Klinická onkologie, 2021)
Východiská: Rádioterapia je nedeliteľná súčasť multidisciplinárnej klinickej onkológie ako jedna zo základných liečebných modalít. Cieľ: Historický vývoj radiačnej onkológie od Röntgenovho objavu lúčov X, cez objav rádioaktivity manželmi Mariou Curie-Sklodowskou a Pierrom Curie a ďalších vedcov svetového významu sa nezaobíde bez prehľadu významných osobností českej a slovenskej rádioterapie, ktorí sa zaslúžili o rozvoj tohto medicínskeho odboru od jeho začiatkov po súčasnosť.
Keywords: Radiotherapy; radiační onkologie; Radiation Oncology; radioterapie