Kabozantinib v léčbě metastatického karcinomu ledviny - finální analýza dat ze čtyř onkologických center v České republice - Richter, Igor; Poprach, Alexandr; Zemánková, Anežka; Büchler, Tomáš; Bartoš, Jiří; Šámal, Vladimír; Študentová, Hana; Rozsypalová, Aneta; Dvořák, Josef; Brom, Ondřej; Melichar, Bohuslav (Klinická onkologie, 2021)
Východiska: K aktuálním standardům léčby pacientů s metastatickým karcinomem ledviny (metastatic renal cell carcinoma – mRCC) patří tyrozinkinázové inhibitory (TKI), které inhibují angiogenezi. Kabozantinib je multi-TKI používaný v léčbě první a druhé linie mRCC. Cíl: Cílem studie byla finální analýza léčebných výsledků u pacientů s mRCC léčených kabozantinibem po předchozí cílené léčbě. Pacienti a metody: Celkem 54 pacientů ze čtyř onkologických center v ČR s mRCC bylo retrospektivně hodnoceno při mediánu sledování 18,5 měsíce. Kabozantinib byl podáván v úvodní dávce 60 mg/den, u části pacientů byla zahájena léčba dávkou 40 mg/den. Léčba probíhala do progrese. Přežití bez známek progrese (progression-free survival – PFS) a celkové přežití (overall survival – OS) byly hodnoceny podle Kaplan-Meierovy analýzy. Provedli jsme regresní analýzu vlivu vybraných faktorů na léčebné výsledky (PFS, OS). Všechny statistické testy byly hodnoceny na hladině významnosti α = 0,05. Výsledky: Medián PFS u všech pacientů byl 9,3 měsíce (95% CI 7,2–11,4). Medián OS u všech pacientů byl 21,9 měsíce (95% CI 15,5–28,4). Medián PFS u pacientů s kostními metastázami nebyl statisticky významně odlišný od pacientů bez kostních metastáz (9,3 vs. 8,7 měsíce; p = 0,53). Medián OS byl významně kratší u pacientů s kostním metastatickým procesem ve srovnání s pacienty bez kostních metastáz (17,7 vs. 26,8 měsíce; p = 0,021). Celková léčebná odpověď byla zjištěna u 40,7 % pacientů, včetně jedné kompletní remise. Regresní analýza demonstrovala významný vliv na OS u pacientů léčených další linií léčby (p = 0,001), u pacientů s délkou trvání první linie léčby ≥ 6 měsíců (p = 0,019) a ≥ 12 měsíců (p = 0,003) a u pacientů bez kostních metastáz (p = 0,021). Závěr: Naše finální analýza potvrdila účinnost kabozantinibu u pacientů s mRCC po předchozí cílené léčbě.
Keywords: cílená molekulární terapie; karcinom z renálních buněk; pyridiny; lidé; Pyridines; metastázy nádorů; cabozantinib; výsledek terapie; Neoplasm Metastasis; retrospektivní studie; Humans; Molecular Targeted Therapy; Carcinoma, Renal Cell; Retrospective Studies; Treatment Outcome; anilidy; Anilides