ONIVYDE - nová léčba pro delší celkové přežití pacientů s metastatickým karcinomem pankreatu - Liberko, Marián; Soumarová, Renata (Onkologie (Olomouc, Print), 2021)
Karcinom pankreatu se řadí dlouhodobě na poslední příčky v přežívání mezi onkologickými diagnózami. V posledních letech nicméně dochází postupně ke zlepšování přežívání díky účinným kombinovaným režimům v první linii léčby. Po progresi na první linii léčby jsou ale možnosti léčby omezené a některé studie navíc poskytují protichůdné výsledky. Studií, která prokázala zlepšení přežívání u pacientů po progresi na první linii gemcitabinem, nebo režimu na bázi gemcitabinu, je studie NAPOLI-1, výsledky jsou prezentovány v tomto článku. Současně jsou prezentovány data z dalších studií, které potvrzují benefit této léčby při dlouhodobém sledování a také podskupinové analýzy.
Keywords: Onivyde; Neoplasm Metastasis; metastázy nádorů; nádory slinivky břišní; irinotekan; protokoly protinádorové léčby; Humans; Antineoplastic Protocols; lidé; Randomized Controlled Trials as Topic; Pancreatic Neoplasms; Survival Analysis; Irinotecan; analýza přežití; randomizované kontrolované studie jako téma