Role čichových podnětů při zahájení kojení - Třebická Fialová, Jitka; Kysilková, Lenka; Martinec Nováková, Lenka; Havlíček, Jan (Pediatrie pro praxi, 2021)
Zahájení kojení je komplexní proces ovlivňovaný nejen fyziologickými procesy a chováním matky, ale i reakcemi novorozence. Při vyhledávání prsu novorozencem hrají, mimo taktilních, vizuálních a chuťových vodítek, klíčovou roli čichové podněty z mateřského mléka a sekrece žláz nacházejících se na areole. Hlavním cílem tohoto přehledového článku je představit dosavadní poznatky o čichové komunikaci mezi matkou a novorozencem v souvislosti se zahájením kojení a v neposlední řadě poukázat na možné využití čichových podnětů v poporodní péči mimo jiné k uklidňování rozrušených novorozenců, podpoře příjmu potravy a zlepšení jejich zdravotního stavu, a to především u dětí s problémy s kojením a u předčasně narozených dětí. Vůně mateřského mléka a prsu kojících žen (zejména pak vlastní matky) v závislosti na kontextu může snižovat rozrušení novorozenců, ale i zvyšovat apetitivní orální aktivitu. Specifické pozitivní reakce pak vyvolává vonná sekrece Montgomeryho žláz, a to nezávisle na dosavadní postnatální zkušenosti. Tyto vůně by tak mohly hrát roli při navádění novorozence k prsu a zahájení kojení.
Keywords: Odorants; Premature Birth; Nipples; mateřské mléko; Milk, Human; lidé; prsní bradavky; předčasný porod; kojení; Infant, Newborn; Female; Breast Feeding; novorozenec; Montgomeryho žlázy; odoranty; ženské pohlaví; Humans