Porodním traumatem indukovaná závažná koagulopatie novorozence - Matyáštíková, Iveta; Wiedermannová, Hana; Burčková, Hana; Vávra, Petr; Pavlíček, Jan (Pediatrie pro praxi, 2021)
Diseminovaná intravaskulární koagulopatie (DIC) je život ohrožující stav, vznikající v důsledku narušení rovnováhy mezi jednotlivými složkami hemostatických mechanismů. Donošení i nedonošení novorozenci patří mezi rizikové pacienty pro rozvoj závažné koagulopatie, přesto diagnóza DIC není u novorozenců častá. V novorozeneckém věku je DIC spojována především s peripartální asfyxií a infekcí. Autoři prezentují kazuistiku novorozence s vývojem DIC po porodním poranění břišních orgánů. Akutní chirurgický výkon v kombinaci s intenzivní terapií rozvinuté koagulopatie vedl k úspěšnému vyléčení pacienta.
Keywords: Birth Injuries; novorozenec; Infant, Newborn; Humans; výsledek terapie; mužské pohlaví; Male; lidé; Blood Coagulation Disorders; koagulopatie; porodní poranění novorozence; diseminovaná intravaskulární koagulopatie; Treatment Outcome