Prevence náhlého neočekávaného postnatálního kolapsu novorozence - Fendrychová, Jaroslava (Pediatrie pro praxi, 2021)
Článek zmiňuje náhlý neočekávaný kolaps jinak zdravého novorozence jako poměrně novou diagnózu dávanou do souvislosti s tzv. bondingem, který spočívá ve skin to skin kontaktu matky a dítěte bezprostředně po porodu. Zatímco bonding přispívá k rozvoji vzájemného emocionálního vztahu, k podpoře adaptace novorozence na vnější svět a k časnému zahájení kojení, poloha na břiše, do které je při něm uložen, zvyšuje riziko náhlého neočekávaného kolapsu pro možnou okluzi dýchacích cest, které si matka vůbec nemusí všimnout, pokud není odborným zdravotnickým personálem dostatečně dobře poučena. Poučení spočívá v rozpoznání rizikových faktorů náhlého kolapsu a v poskytování vzájemné podpory mezi matkou a rodinnými příslušníky, pokud je matka ospalá nebo není schopna se o novorozence postarat sama.
Keywords: Airway Obstruction; vztahy mezi matkou a dítětem; Humans; Maternal-Child Nursing; Mother-Child Relations; lidé; obstrukce dýchacích cest; Infant, Newborn; bonding; novorozenec; ošetřovatelství v péči o matku a dítě; Postnatal Care; skin to skin kontakt; Sudden Infant Death; postnatální péče; náhlá smrt kojenců