The caveolin levels in cardiovascular disease - Askin, Lutfu; Askin, Husna Sengul; Tanriverdi, Okan (Cor et Vasa (Brno), 2021)
Kardiovaskulární onemocnění (KVO) jsou celosvětově častým typem postižení vedoucího k úmrtí. Kaveolin je strukturální kaveolární protein se třemi izoformami (caveolin-1 [cav-1], cav-2 a cav-3]. Kaveoly hrají životně důležitou úlohu v přenášení signálů při přežití buněk v rámci kardioprotekce. Zvláště cav-1 ovlivňuje mnoho biologických pochodů (vyvážení buněčné energie, destrukce buněk a fibróza) v rozvoji srdečního selhání. Snížené hodnoty kaveolinu představují cíl léčby; budoucí studie by mohly ozřejmit řadu aspektů působení kaveolinu u starších a obézních pacientů. V tomto přehledu se zabýváme významem kaveol u kardiovaskulárních onemocnění. Zdůrazňujeme i úlohu kaveolinu u řady kardiovaskulárních onemocnění.
Keywords: Heart Failure; Myocardial Infarction; plicní hypertenze; Humans; lidé; srdeční selhání; Caveolin 1; Hypertension, Pulmonary; Heart Disease Risk Factors; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; infarkt myokardu; kaveolin 1