Těžká plicní hypertenze jako první projev karcinomu žaludku u mladého pacienta - Rádlová, Monika; Rosmusová, Jana; Ambrož, David; Roubíček, Tomáš; Polášek, Rostislav (Cor et Vasa (Brno), 2021)
Plicní hypertenze na podkladě plicní tumorózní mikroembolizace nebo plicní nádorové trombotické mikroangiopatie je vzácnou komplikací známého či dosud nediagnostikovaného onkologického onemocnění. Uvádíme případ 37letého, dosud zdravého pacienta, který byl hospitalizován pro nově zachycené pravostranné srdeční selhání na podkladě těžké plicní hypertenze. Jednalo se o první projev dosud nediagnostikovaného generalizovaného karcinomu žaludku. Pro rychlou progresi obtíží pacienta a jeho úmrtí do 48 hodin od příchodu do nemocničního zařízení byla příčina stavu zjištěna až při pitvě.
Keywords: Incidental Findings; Male; srdeční selhání; progrese nemoci; Precipitating Factors; Heart Disease Risk Factors; vzácné nemoci; Hypertension, Pulmonary; Adult; dospělí; mužské pohlaví; fatální výsledek; Disease Progression; Fatal Outcome; nádory žaludku; precipitační faktory; lidé; Heart Failure; Humans; Stomach Neoplasms; náhodný nález; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; plicní hypertenze; Rare Diseases