Ojedinělý případ akumulace osteotropního radiofarmaka 99mTc-metylen-difosfonátu v místě talkové pleurodézy zobrazený při scintigrafii skeletu a SPECT/CT u pacientky s diseminací osteosarkomu do plic - Doležal, Jiří; Krčálová, Eva; Lejhancová, Kateřina (Česká radiologie, 2021)
Cíl: Prezentovat ojedinělý případ akumulace osteotropního radiofarmaka 99mTc-metylen-difosfonátu v místě talkové pleurodézy zobrazený při scintigrafii skeletu a SPECT/low dose CT u 17leté pacientky s diseminací osteosarkomu do plic. Metodika: Sedmnáctiletá dívka prodělala amputaci LDK ve stehně pro osteosarkom proximální části levé tibie. V průběhu neoadjuvantní chemoterapie však došlo k miliárnímu rozsevu osteosarkomu do plic, komplikovaného rozvojem rekurentního bilaterálního pneumothoraxu. Pro trvalý únik vzduchu do pleurální dutiny bylo nutné provést thorakoskopickou talkovou pleurodézu. O 2 měsíce později se u pacientky objevila bolest v bedrech a nemocná byla odeslána na scintigrafii skeletu k vyloučení kostních metastáz osteosarkomu. Celotělový scan byl doplněn o SPECT/low dose CT hrudníku. Výsledky: Vyšetření zobrazilo akumulaci osteotropního radiofarmaka ve zbytnělé pleuře s četnými kalcifikacemi a v metastatickém ložisku proximální části křížové kosti vlevo. Bohužel masivní akumulace osteotropního radiofarmaka ve zbytnělé pleuře s kalcifikacemi znemožnila posouzení případného metastatického postižení žeber pro rozptyl emitovaného γ-záření promítajícího se do hrudní stěny a žeber. Závěr: Scintigrafie skeletu doplněná o SPECT/low dose CT zobrazila ojedinělou extraoseální akumulaci osteotropního radiofarmaka v místě talkové pleurodézy a také diseminaci onemocnění do skeletu.